Witte chocolade koeken met macadamia
Bakken

Witte chocoladekoeken met macadamia

Eigenlijk is dit recept een ode aan Ria. Ria werkte bij Sanoma en Ria maakte de allerlekkerste koffie. Ria werkte bij de koffiecorner, beneden in het Atrium, en ze heeft heel wat koffietjes voor me gezet – zowel ’s ochtends als ’s middags. Eigenlijk ging het niet eens om de koffie, sterker nog, vaak bestelde ik decafé. Maar het was een rustpuntje in de hectische dag. En zo af en toe, when I was feeling naughty, kocht ik ook deze koeken. Mijn collega Viola en ik zijn er denk ik 5 kilo door aangekomen.

Ik werk niet meer bij Sanoma. Viola werkt niet meer bij Sanoma. En Ria zit vanwege Corona vast ook thuis. Daarom moest ik deze koeken maar eens thuis maken. En MAN – ze waren lekker! Uit zelfbescherming heb ik er direct 5 weggegeven.

De basis van dit recept komt van Betty’s Kitchen

 • 150 gram roomboter, op kamertemperatuur
 • 200 gram suiker
 • 1 theelepel vanile extract
 • 1 ei
 • 1 eidooier
 • 260 gram zelfrijzend bakmeel
 • Halve theelepel baking soda
 • 100 gram witte chocolade in grove stukken
 • 130 gram macadamia noten, grof gehakt
 1. Verwarm de oven voor op 200 graden boven/onderwarmte. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Mix in de keukenmixer met garde de boter en de suiker romig gedurende een paar minuten. Voeg de vanille toe en vervolgens de eieren. Blijf kloppen tot alles goed vermengd is. 
 3. Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel met de baking soda en het zout. Wissel nu eventueel de garde om voor een deeghaak en voeg het bloemmengsel toe en blijf draaien tot je een egaal koekjes deeg hebt. 
 4. Voeg daarna pas 80 gram gehakte witte chocolade en alle macadamia noten toe. Kneed nog eventjes met de deeghaak door om alles goed te vermengen.
 5. Gebruik een ijsscoop om 5 bolletjes koekdeeg op een bakplaat te plaatsen. Let op! die ruimte hebben ze ook echt nodig! Druk vervolgens de overgebleven witte chocolade zachtjes in de bovenkant van de bollen. Bak de macadamia koeken zo’n 12 tot 15 minuten in de oven. Als ze een beetje bruin aan de zijkant beginnen te worden, zijn ze goed. Ze zijn dan nog een beetje zacht van binnen.
 6. Verplaats de koeken naar een rooster en probeer je in te houden ze direct op te eten. Een beetje afgekoeld zijn ze echt lekkerder.

Eet de koeken het liefst dezelfde dag nog op (How hard can it be). Dan zijn ze nog knapperige van buiten en zacht van binnen.

Witte chocolade koeken met macadamia

Deze foto heb ik overigens wél zelf gemaakt. Niet de beste kwaliteit, maar ik moest er dan ook grijpgrage handjes voor ontwijken. De eigenaar van deze grijpgrage handjes was overigens ook zeer te spreken over de koeken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *