Dit jaar heb ik ontdekt dat mosselen maken 1. heel makkelijk is en 2. superlekker! Dus nu staat het regelmatig op ons menu – met dit recept van Thaise Mosselen. En we houden altijd mosselen over. Maar niemand die daarover klaagt, want de dag erna staat dan dit vispotje op het menu!
Gebruik je ‘gewone’ mosselen, dan kan je een klein scheutje kokosmelk gebruiken in plaats van melk.
- 1 prei, in reepjes
- 1 grote winterpeen of 2 kleine, in stukjes van 2 cm
- 25 gram boter
- 30 gram bloem
- 75 ml melk
- 50-75ml witte wijn (naar smaak)
- 400ml kokend water
- 1 visbouillonblokje
- Gekookte mosselen – bijvoorbeeld van dit Thaise mosselen recept
- Stukje zalm (uit de vriezer)
- Stukje witvis (uit de vriezer)
- eventueel verse peterselie
Snijd de prei overdwars door midden en spoel Heel Goed uit. Snijd in reepjes, net zoals de winterpeen.
Nu gaan we een roux maken: Smelt de boter in een pan en laat bruisen. Draai het vuur laag en voeg de bloem toe. Roer de boter en bloem door elkaar en laat de bloem even garen. De consistentie moet die van nat zand zijn. Voeg de melk toe en blijf roeren tot de roux weer glad is. Voeg daarna de wijn toe en roer. Begin met een scheutje, waarna je de visbouillon (water + bouillonblokje) toevoegt. Roer goed en proef. Eventueel kan je nu nog wat wijn toevoegen.
Voeg prei en wortel aan de saus toe en breng alles op laag vuur aan de kook. Laat 10 minuten zacht koken tot de groenten bijna beetgaar zijn. Snijd de vis in stukjes en voeg toe. Laat heel even meekoken totdat deze bijna gaar zijn. Voeg dan de mosselen toe.
Breng het vispotje op smaak met peper en eventueel wat zout en/of peterselie.
Wij vinden het heel lekker om dit met brood te eten. Lekker soppen!

Photo by Do mee on Unsplash