Thaise mosselen
Diner

Thaise mosselen

Mosseltijd! Jeetje, wat kan je me hier blij mee maken. Vooral als het bij mijn ouders thuis is (“Kom je woensdag mosselen eten?’ “Hell yeah!”) met stokbrood, sla (ter decoratie) en heel veel knoflooksaus. Thuis wil ik Mosselen The Original ook niet maken, want dat kan alleen maar tegenvallen. Hoe simpel ook.

Maar Thaise mosselen met kokosmelk, gember en citroengras daarentegen is uitgegroeid tot een favorietje bij ons thuis. Ook voor de Klein Man van 2,5. Het origineel is van Culy en heb ik weinig aangepast behalve dat ik de koriander heb vervangen door peterselie. Want dat is logies!

Voor 4-6 personen

  • 2 kilo mosselen
  • 1 bosje peterselie
  • 1 grote witte ui
  • 3 grote tenen knoflook
  • 1 rode peper (mag je ook weglaten voor kleine mee-eters)
  • Stuk gember van ongeveer 5 centimeter
  • 1 stengel citroengras (in 2 stukken)
  • Vissaus
  • 200 milliliter kokosmelk (of een half blikje)
  • Brood

Was de mosselen in licht gezouten water en check of ze allemaal nog leven. De mosselen die dicht zijn waarvan de schelp nog intact is kun je sowieso gebruiken, maar die nog open staan (maar wel intact zijn) moet je even controleren op een teken van leven.

Snijd de steeltjes van de bos peterselie. Leg de blaadjes apart en hak de steeltjes fijn. Snijd de ui in halve ringen, snijd de knoflook in plakjes, hak de rode peper fijn, rasp de gember en kneus het citroengras. Verwarm een grote (liever te groot dan te klein) pan op middelhoog vuur.

Giet een paar eetlepels wokolie in de pan en verwarm. Fruit hierin de ui, knoflook en de steeltjes van de koriander. Kruid met peper en zout en voeg de gember, citroengras en rode peper toe zodra de ui doorzichtig begint te worden. Bak nog even mee en voeg dan de (afgegoten) mosselen toe.

Bak de mosselen op hoog vuur totdat het merendeel open staat. Voeg dan een scheutje vissaus toe samen met de kokosmelk. Roer goed om en laat op laag vuur onder af en toe roeren nog zo’n vijf à tien minuten staan. Hak ondertussen de peterselie grof en roer door de mosselen.

Lekker Turks brood erbij en dippen maar!

Thaise mosselen

Dit lijkt meer Mosselen The Original. De Thaise variant is minder fotogeniek, maar ik zal mijn best doen ooit een eigen foto te maken. Voor nu heb ik alleen foto’s van Kleine Man die heel enthousiast mosselen uit hun schelp pulkt. Mijn moederhart is trots.
Photo by Nikolay Smeh on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *