Soep

Soto ajam

Laat ik beginnen met het feit dat dit zeker niet mijn eigen recept is. Het komt van het heerlijke blog Smaakmenutie van Tim en Erik. Zie hier hun fantastische recept voor ‘gewoon soto’. Eigenwijs als ik ben heb ik ‘m natuurlijk wel iets aangepast. En zo simpel gemaakt dat ‘ie binnen no time op tafel staat. Wel zo handig tijdens het thuiswerken.

De bouillon is makkelijk vooraf te maken en dit is genoeg voor 4 koppen. Ik vind het zelf lekker om de losse ingrediënten als de kip en taugé op de dag zelf toe te voegen.

Voor de bouillon
3 bouillonblokjes (kip en/of groente)
3 tenen knoflook
1 ei per persoon
3 laurierblaadjes
1 ui
1 stengel sereh (citroengras)
3 el ketjap manis
1 tl djahé (gemberpoeder)
1 tl laos

Voor in de soto:
1-2 kipfilet
handje udon noodles
handje taugé
Verse peterselie
Gebakken uitjes
sambal of sriracha

Daar gaan we dan:

  • Neem een ruime pan en vul met 2 liter water. Voeg 3 bouillonblokjes toe (kip- en/of groente) en breng tegen de kook. 
  • Voeg vervolgens 4 fijngesneden tenen knoflook, 1 grof-gehakte ui (of 2 sjalotten),  3 el ketjap manis, 1 tl djahé, 1 tl laos, 3 laurierblaadjes en 1 (gekneusde) stengel sereh toe. 
  • Klaar is je bouillon. Deze kan je direct gebruiken, maar de volgende dag is ‘ie misschien nog wel lekkerder.
  • Nu gaan we vullen: Voeg de kipfilets bij de bouillon, doe de deksel op de pan en laat de kip in 20-30 minuten gaar koken.
  • Kook ondertussen de eieren in 6 minuten halfzacht. 
  • Haal de kipfilets uit de pan en trek het vlees los met behulp van 2 vorken.
  • Blancheer ondertussen de (schoongemaakte) taugé 1 minuutje in kokend water. Spoel af onder ijskoud water. Week ook de udon noodles in kokend water, meestal een minuut of 5 (kijk even op de verpakking).
  • Neem een grote kom en verdeel hierin de taugé, het ei en de noodles. Schenk de hete soep over het geheel en maak af met verse peterselie, gebakken uitjes en sambal of siracha.

Onderstaand beeld is natuurlijk deze soep niet. Want gember. En basilicum. En limoen. En zoveel andere dingen die niet kloppen. Wie weet kan ik ooit een beetje fotograferen, dan komt dat hier uiteraard bij. Voor nu is het je fantasie die je moet aanspreken, als je je afvraagt hoe dit eruit komt te zien.

Photo by The Creative Exchange on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *