Bakken

Semi gezonde mango kwarktaart

Eigenlijk iedereen weet: Desiree houdt van roomboter, suiker en bloem. In elke variatie dan ook. Volvet. Dat blijft gewoon het allerlekkerste. Maar mijn heupen houden daar ook van. Helaas. Dus af en toe een gezonde variatie van ‘bakken’ is gewenst. Zeker als ik (of de kleine man) wil bakken, maar we echt even rustiger aan moeten doen qua inname.

Deze taart is semi-gezond. Er zitten namelijk wel bastognekoeken in. En slagroom. Maar het is wel met kwark gemaakt. 0%. Helpt dat? Ok, misschien gewoon eten in hele kleine stukjes.

Dit heerlijke recept is overigens gemaakt door Kim van CozyMess. Ik heb weinig aan haar recept veranderd. Al doet zij nog kokosrasp door de bodem, maar daar houd ik zelf niet zo van.

Bodem:

  • 1 pak Bastogne koekjes (260 gram)
  • 60 gram roomboter

Verkruimel de koekjes in een keukenmachine. Smelt de roomboter tot het vloeibaar is. Voeg de boter toe aan de kruimels en mix tot het een stevigere massa wordt. Vet een springvorm in met boter en bekleed met bakpapier of huishoudfolie (zo krijg je de taart er makkelijker uit).  Spreid het mengsel uit in de vorm en druk plat, tot je een taartbodem hebt. Zet tot verder gebruik in de koelkast.

Kwarklaag:

  • 1 bak Optimel kwark – mango passievrucht (500 gram)
  • 250 ml opgeklopte slagroom
  • 8 blaadjes gelatine

Week 8 gelatineblaadjes in koud water. Doe de blaadjes in een pannetje met 5 el kwark, verhit maar laat niet koken! Roer tot de gelatine opgelost is in de kwark.
Doe de rest van de kwark in een ruime kom, voeg de gelatine kwark toe en roer goed door elkaar! Voeg nu ook de slagroom toe en roer het geheel heel goed door.

Mangolaag:

  • 400 ml mangopuree (komt ongeveer neer op 2 mango’s uit de blender)
  • 4 blaadjes gelatine

Week 4 gelatineblaadjes in koud water. Doe de blaadjes in een pannetje met 5 el mangopuree op het vuur, tot de gelatine opgelost is in de mango. Roer goed en laat het niet koken.
Voeg het toe aan de rest van de mangopuree en meng het heel goed met elkaar.

Haal de bodem uit de koelkast. Giet het grootste deel van de kwarklaag in de vorm. Houd nog een beetje over voor straks. Voeg nu de mangolaag toe en het laatste kwarkmengsel. Roer de mengsels voorzichtig door elkaar met een vork, tot je “swirls” krijgt. Zet het voor minimaal 2 uur in de koelkast.

Hoe meer foto’s ik zoek, hoe meer ik besef: ik moet zelf aan de slag.

Photo by Dilyara Garifullina on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *