Op Into The Great Wide Open at ik ooit mijn allereerste Pad Thai. En men, wat was die goed. Eenmaal thuis deed ik een rondje Google en zo kwam ik uit bij het recept van Ellen van In My Red Kitchen. Haar versie is met garnalen en daar ben ik op zijn zachtst gezegd allergisch voor, maar met kip is ‘ie (denk ik dan maar) net zo lekker!
Trouwens: het lijkt echt een klus. En veel ingredienten, maar laat je niet afschrikken. Het valt echt mee. En dat zeg ik niet a la Jamie Oliver in 15 Minutes Meals waarbij je na 45 minuten met een ontplofte keuken je gerecht eindelijk kan opeten.
Voor de saus:
- 2 el tamarinde pasta
- 120 ml warm water
- 6 el vissaus
- 4 el bruine suiker
- 3 tl sriracha of sambal
- snufje zwarte peper
Voor de rest - 180 gr Rijstnoodles (plat, zoals mie-nestjes of linguini)
- 2-4 kippendijen, in reepjes gesneden
- 2 el sojasaus
- 1 el zonnebloemolie
- 2 eieren
- 100 gr taugé
- 4 bosuitjes, in stukken van 5cm
- 1 ui, in halve dunne ringen
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 4 el pinda’s, grof gehakt
- 2 el gebakken uitjes
- 1 bosje koriander (Zegt Ellen, maar please: don’t!)
- 1 limoen, in partjes
- Maak de pad thai saus: los de tamarinde pasta op in het warme water. Voeg de vissaus, bruine suiker, sriracha en peper toe.
- Marineer de kip in de sojasaus, zet weg.
- Kook de noodles volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, maar kook ze net-niet gaar. Straks gaan ze nog bij de saus, waardoor ze die smaak nog opnemen. Zorg dat je ze ook even goed afspoelt onder een koude kraan, anders garen ze door en heb je slappe noodles.
- Verwarm de wok op hoog vuur en laat een halve eetlepel van de olie heet worden.
- Bak de kip op hoog vuur, niet te veel husselen, dan worden ze lekker krokant. Haal ze uit de pan.
- Kluts de eieren in een kom, voeg een snufje zout toe en bak de eieren dan in de wok. Maak er een roerei van, dus blijf roeren tot de eieren nét gaar zijn.
- Haal ze uit de wok en zet opzij in een kommetje.
- Verwarm de overige olie in de wok over medium vuur en roerbak de taugé (hou een klein gedeelte opzij voor de garnering), de bosuitjes (hou ook hiervan wat opzij voor de garnering) en de ui 4 minuten tot ze glazig beginnen te worden.
- Voeg de knoflook toe, roer even door en voeg dan de noodles, de kip en de pad thai saus toe. Schud het nu voorzichtig om met behulp van twee houten spatels. Laat het nog een paar minuten (al omschuddend) bakken, totdat alle saus goed opgenomen is en de noodles alle smaak hebben opgenomen.
- Voeg het ei weer toe, laat nog een minuutje warm worden en serveer de pad thai.
- Garneer met de pinda’s, gebakken uitjes, de achtergehouden taugé en bosui, de koriander (nee, neee, don’t! #teamnokoriander) en de limoen. Knijp de limoenpartjes uit over de noodles.
Nee, ook deze foto heb ik niet zelfgemaakt. Ik zou zo’n gerecht niet presenteren op een snijplank. Heel onhandig namelijk, dat schuift er toch direct vanaf?
