Bakken

Kruid- Speculaascake

Soms slaat het bakvirus keihard toe. Meestal op de meest onhandige momenten; ’s avonds na 20u, wanneer je geen zin meer hebt om de deur uit te gaan voor boodschappen voor die geweldige taart met ingrediënten die je niet in huis hebt.

Zo ook die keer dat ik dit recept ontdekte. Het bakvirus sloeg toe, maar met de beperkte ingredienten die ik in huis had, zou het niet ingewikkelder worden dan een cake. In het boek Cake Easy vond ik een lekker recept, maar ik had geen kastagnehoning in huis. Sterker nog, ik weet tot de dag van vandaag niet wat het precies voor honing is. Maar ik begreep wel dat het een honing was met een uitgesproken smaak. Anyway.. ik husselde er wat op los en verving een deel door ordinaire stroop. Die je op je pannenkoek smeert.

Het resultaat? Een superlekkere, geurige cake die ook de dagen erna nog smeuïg was. Ook al kan ik me herinneren dat ‘ie binnen anderhalve dag op was.

Moet ik overigens nog benadrukken dat met 300 gram zoetstoffen in één cake, dit niet bepaald een gezond recept is? 🙂

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel (of 220 gram bloem + 1/2 zakje bakpoeder)
  • 3 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 115 gram lichte basterdsuiker
  • 110 gram honing
  • 65 gram stroop
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt

Verwarm de oven voor op 170 graden Celcius. Doe het meel en de koekkruiden in een kom en voeg daar de suiker, boter, honing, stroop en eieren aan toe. Klop het mengsel gedurende 4 minuten. Werk dan de yoghurt erdoorheen. Schep het beslag in de cakevorm en zet de vorm 60-65 minuten in de oven totdat de cake gerezen en goudbruin is. Steek er een satéprikker in, als deze er schoon uitkomt is ‘ie goed. Laat even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Dit beeld is een bananenbrood. Maar het ziet er vét lekker uit en de kleur heeft iets weg van mijn cake. Overigens kennen ze buiten Nederland het principe van cake niet echt. Het is in ieder geval ontzettend moeilijk zoeken naar fatsoenlijk cake-beeld. Dit bananenbrood is overigens geschoten door Whitney Wright.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *