Bakken

De perfecte boterkoek – van Rutger

Rutger, je weet wel die fantastische bakker (en winnaar) uit Heel Holland Bakt seizoen 1, noemt dit niet voor niets de perfecte boterkoek. Ik heb ‘m inmiddels als zo vaak gemaakt, dat ik dat alleen maar kan beamen. Ik heb het recept niet eens aangepast. Dus, dankjewel Rutger!

Oh trouwens, dat aanpassen heb ik wel gedaan. Omdat één pakje boter 250 gram is, heb ik in mijn kookboek van Rutger ook een post-it met 250 gram boter. Vind ik makkelijk. Maar eigenlijk zonde om te doen, want dat betekent minder boterkoek. En wie wil er nou minder boterkoek?

  • Voor het deeg
  • 375 gr bloem
  • 340 gr roomboter, op kamertemperatuur
  • 270 gr witte basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • ½ vanillestokje, merg en/of ½ citroen, rasp
  • Verder nodig
  • boter, om in te vetten
  • 1 ei, losgeklopt

Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Je kunt ook een ronde (boterkoek)vorm gebruiken met een doorsnede van 22 centimeter. Neem liever geen springvorm omdat je dan kans hebt dat de boter gaat lekken tijdens het bakken.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng deze tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk dit plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Probeer de bovenkant goed glad te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in. Bak de boterkoek 30 tot 40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar dit komt allemaal goed tijdens het afkoelen.

Druk nadat de vorm 10 minuten uit de oven is de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de bovenkant van de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm (Ja hoor, 6 uur wachten. Serieus? Dat lukte de eerste keer natuurlijk niet. Maar ja, Rutger heeft gelijk. Hij is daarna echt lekkerder, dan druipt ‘ie niet meer van de boter, maar is ‘ie gewoon lekker vettig) en haal hem er dan met behulp van het bakpapier uit. Snijd de koek in stukjes.

Note to self: dingen als boterkoek is zo Nederlands als boerenkool met worst. En daar is dus geen gratis beeld van te vinden op het internet wat voor 99,9338% uit Niet-Nederlanders bestaat. Dus dit is het beste dat ik kon bedenken dat geen boterkoek was, maar wel deels het gevoel van vieze vingers in bloem, boter en suiker kan overbrengen.
Photo by Julian Hochgesang on Unsplash

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *