Diner Lunch

Couscous salade met olijven, zongedroogde tomaten en pruimen

En eigenlijk ook nog met cashews, peterselie, rozijnen en pijnboompitten, maar dat is al helemaal zo’n mond vol. De inspiratie voor dit gerecht kwam uit het lievelingskookboek van vriendin M. Mijn allerbeste vriendinnetje sinds de middelbare school eet al een paar jaar plantbased en geeft mij altijd weer nieuwe inspiratie. Ik nam dus een kookboek van Ella Delicious mee en gaf mijn eigen draai aan een van haar recepten.

De hoeveelheden zijn een beetje grof. Doe vooral wat je lekker lijkt. Ik had de eerste keer (en op de foto) eigenlijk teveel couscous en te weinig vulling. Maar misschien houd jij vooral van couscous en minder van pruimen. Bijvoorbeeld.

AH Gemarineerde tomaatjes bestellen | Albert Heijn

Nog een toevoeging: als ik het heb over zongedroogde tomaatjes, bedoel ik niet die zure dingen uit pot. Nee, ik bedoel die je altijd op een broodje krijgt in de horeca. Die kan je tegenwoordig ook in de supermarkt vinden, in de koeling. Bij Albert Heijn bijvoorbeeld in het tapasvak. Ze heten overal anders: semigedroogde tomaatjes, gemarineerde tomaatjes, halfgedroogde tomaatjes, anti pasti tomaatjes. Belangrijk: ze moeten er niet uitzien alsof ze te lang in de zon hebben liggen bakken, maar goed in hun olie zitten. Ik vind die van de Aldi erg lekker.

Dit recept is voor 2(en half) persoon:

  • 2 kopjes couscous
  • een bakje semi-gedroogde tomaatjes
  • Kalamata olijven
  • 5 steeltjes peterselie
  • handjevol gedroogde pruimen
  • handjevol (blanke) rozijnen
  • half handje ongezouten cashewnoten
  • half handje pijnboompitten
  • 1 citroen
  • balsamico-azijn
  • goede olijfolie

Bereiding:

  • Doe de couscous in een kom en schenk er kokend water op tot een halve centimeter boven de couscous. Dek af met een deksel of bord.
  • Doe de rozijnen in een glas en schenk hier ruim heet water overheen. Laat wellen.
  • Rooster de cashewnoten in een droge pan tot ze een mooi bruin kleurtje hebben. Doe hetzelfde met de pijnboompitten. Blijf erbij staan! Pijnboompitten zijn te duur om te laten verbranden (ja, ik spreek uit ervaring)
  • Leg de tomaatjes op een snijplank, maar gooi de olie niet weg! Snijd de tomaatjes, de olijven en de pruimen in bite-size stukjes. Snipper de peterselie.
  • Schep de couscous halverwege eventjes om.
  • Knijp de citroen uit en meng met 1 eetlepel balsamico-azijn en 2 eetlepels van de tomaten-olie. Mix.
  • Dit klinkt heel oneerbiedig, maar: gooi alles bij de couscous en meng.
  • Eventueel kan je nog een klein scheutje olijfolie over de couscous schenken (als je lekkere olijfolie gebruikt).
Deze foto is gemaakt NET voordat we aan tafel gingen. Er was haast geboden, want er stond iemand van 98 centimeter zeer ongeduldig te zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *