Dit legendarische recept kwam ik jaren geleden tegen toen bloemkoolrijst net in opkomst was. Het klonk gek, maar we zaten in onze koolhydraatvrije periode, dus het was de moeite van het proberen waard. Vriendin N. kwam eten en was meteen hooked! Dus maakte zij een week later hetzelfde recept toen haar schoonouders op bezoek kwamen. Want ja, hiermee kan je shinen! Kleine tip van Flip (en van N.): lees het recept vooraf goed. Het is 25 milliliter azijn. Geen 250…. Je begrijpt, ze zijn even langs de snackbar gegaan.
Als je het recept volgt, is dit een fantastisch en gezond gerecht.
Voor TWEE personen:
- 1 bloemkool
- 25 ml wittewijnazijn
- 50 ml honing
- 1/2 el kerriepoeder
- 1 rode ui, in flinterdunne, halve ringen
- 4 kippendijen
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 1/2 el komijnpoeder
- 6 muntblaadjes, fijngehakt
- 1/2 el citroensap
- 40 gram gezouten cashewnoten, even geroosterd in een droge koekenpan
Maak de bloemkool schoon en snijd in roosjes. Doe in de keukenmachine en laat kort draaien tot je stukjes hebt ter grootte van rijstkorrels. Niet te lang, want anders heb je bloemkoolmousse in plaats van -rijst.
Doe de azijn, honing en kerriepoeder in een pan en breng aan de kook. Meng intussen de uien met de bloemkool in een kom. Giet hier het kokende kerriemengsel op en roer meteen goed door. Zet aan de kant.
Bak de kippendijen op hoog vuur in een grillpan tot ze gaar en krokant zijn. Meng intussen de yoghurt, komijnpoeder, fijngehakte munt en citroensap.
Serveer de bloemkoolrijst op een bord met daar bovenop de kip en de yoghurtsaus. Bestrooi het geheel met de geroosterde cashewnoten.
Bovenstaande foto heb ik niet zelf gemaakt, maar is een foto van het recept op papier dat ik vriendin N. gaf voor haar 30ste verjaardag. De website waar het recept vandaan komt, staat niet meer live. Ben jij de eigenaar van het recept/de foto, let me know!