Bakken

Appeltaart van mama

Er is eigenlijk maar één appeltaart de allerlekkerste. En dat is altijd die van je moeder. Of die van je oma. In mijn geval: die van mijn moeder. En hoe eigenwijs ik ook ben als het gaat om koken en mijn eigen draai ergens aan geven, van het recept van de appeltaart blijf ik af. Want die is perfect.

Klein detail: het recept van mijn moeder komt uit het eeuwenoude Margriet kookboek dat al minstens 30 jaar bij mijn ouders in de kast staat. Zie hier een foto ervan, welke ik altijd opzoek in mijn Whatsapp gesprek met mijn moeder.

Before we beginnen: hoe groot wil je dat je taart wordt? Houd je van een dichte bovenkant (lees: lekker smeuige appel)? En maak je een klassieke, grote appeltaart (plusminus Ø 24 cm)? Dan raad ik aan om het deeg x 1,5 te doen. (En dan is er ook nog wat deeg over om stiekem te snoepen..)

Voor het deeg:
350 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram boter
175 gram suiker
iets zout
Vulling:
6 á 8 goudrenetten (liever meer dan minder)
100 gram suiker
2 pakjes vanillesuiker (skip ik vaak)
2 theelepels kaneel
50 gram (of meer) rozijnen

Kneed boter, bloem, suiker en zout tot een samenhangende bal en laat deze bal gedurende een half uur op een koel plaats stijf worden. (Dit deel haal ik meestal niet – mevrouw ongeduld)
Verwarm de oven voor op 180C.
Wel de rozijnen in heet water en laat even staan. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Het hoeft niet al te netjes, juist de verschillende groottes maakt dat straks de hele taart goed gevuld is met appel.
Giet de rozijnen af en knijp het overtollige water uit door ze op een keukenpapier te leggen en zachtjes uit te wringen. Meng met de appels, suiker en kaneel. Laat even staan, zodat het vocht een beetje uit de appels en rozijnen trekt. Zo voorkom je straks een soggy bottom.
Bekleed een met bakpapier bekleed bakblik (bodem en zijkant) met ruim de helft van het deeg. Het maakt niet uit dat het scheurt, daar zie je straks niets meer van. Ik gebruik vaak kleine stukjes deeg om zo de perfecte grootte van de zijkanten te creeren.
Zodra de zijkant en onderkant goed bedekt zijn, vul je het blik met de appelmix. Hussel een beetje, zodat de rozijnen en appels alle gaatjes vullen. Als alle appel in de vorm zit, kan je het overige deeg gebruiken voor de bovenkant. Feel free hoe je de bovenkant dichtmaakt. Dit kan je doen door er een crumble van te maken: verkruimel het deeg (niet te klein) over de bovenkant. Je kan van het overige deeg reepjes maken en deze als ruiten over elkaar heen te leggen. Of doe zoals mijn moeder en ik: maak ‘m lekker dicht, dan wordt de appel wat smeuiger (en verliest dus zijn stevigheid – moet je van houden).
Zet de taart in de oven, 180 graden, voor ongeveer 70 minuten. Maar ga na 60 minuten voor de zekerheid even kijken.

Oh jongens, heb hier nu zoveel zin in! Laat je het weten wanneer je ‘m hebt gemaakt? Ik kom langs!

Tip van Flip:
Er gaat niks boven eigen gebakken appeltaart. Maaaaar mocht je eigenlijk geen zin hebben om zelf aan de slag te gaan, dan ken je Winkel wel toch? Voor de allerlekkerste appeltaart van Amsterdam – op de Noordermarkt? Maar… Meneer van Loon in Amsterdam-West, maakt ‘m misschien wel nóg lekkerder. En het is een heerlijk knus buurtrestaurant, dus daar bestellen/opeten is ook nog eens #Supportyourlocal. Of in dit geval, #supportmijnlocal. Neem je dan ook een stukje voor mij mee? Ik woon om de hoek 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *