Bakken

Natte cake

Van die heerlijke, natte, kleffe, aan je gehemelte plakkende cake.. Dat is de allerlekkerste. En die heb ik op heel veel verschillende manieren geprobeerd te maken; met appelmoes, met olie in plaats van boter, door ‘m in te pakken in aluminiumfolie. Niks was ideaal.
En nu heb ik het per ongeluk ontdekt. Echt, ik dacht dat ‘ie compleet mislukt was, maar ondertussen is ‘ie in anderhalve dag op.

De kleine man wilde bakken. Pannenkoeken. Maar omdat we geen melk in huis hadden, werd het cake. Ik had nog een pak Cakemeel staan, dus dan maar die. Wist ik veel dat daar ook melk in moest. En 3 eieren – waarvan we er 2 hadden. Maar die cake zou er komen en het pakte fantastisch uit. Dus koop zo’n pak en gebruik mijn recept in plaats van die van Koopmans.

Een kleine sitenote: eiiigenlijk was mijn cake nog niet helemaal gaar toen ‘ie uit de oven kwam. Ik sneed de cake doormidden en van binnen was het nog redelijk vloeibaar. Maar als de cake afkoelt, merk je dat niet. Resultaat: natte cake! Dus als je je cake test met een satéprikker, mag er best nog een klein beetje beslag aan blijven zitten.

  • 250 g Koopmans Cakemeel
  • 200 g roomboter (kamertemperatuur)
  • 200 g suiker
  • 2 eieren (m) (kamertemperatuur)
  • 50 ml slagroom (kamertemperatuur)
  1. Verwarm de oven voor op 160°C, (elektrisch) 150°C (hetelucht)
  2. Leg een velletje bakpapier in je bakvorm en smeer ‘m voor de zekerheid ook nog even in met boter of bakspray.
  3. Klop de boter met de mixer in een beslagkom zacht en romig.
  4. Voeg de suiker toe en meng het geheel tot een gladde massa.
  5. Mix er één voor één de eieren door en klop het geheel gedurende circa 3 minuten op de hoogste stand tot een glad cakebeslag.
  6. Voeg het cakemeel en de slagroom in gedeelten toe en meng het tot een glad cakebeslag.
  7. Schep het cakebeslag in de cakevorm.
  8. Bak de cake in 60 – 70 minuten (bijna) gaar. Check na 60 minuten en doe de satéprikkertest: als er nog een klein beetje beslag aan blijft hangen, is de cake perfect.
  9. Verwijder de cakevorm en laat de cake op een rooster afkoelen. 

Variatietip:
MAAR… Ik maakte er een marmercake van. Met de helft chocolade- en de andere helft naturelcake. En man, dat was nog lekkerder.

  1. Volg het recept tot stap 6 – maak het cakebeslag totdat het in de cakevorm geschept moet worden.
  2. Schep de helft van het beslag in de cakevorm
  3. Meng 2 eetlepels cacao met 3 eetlepels slagroom (zo’n 75ml).
  4. Voeg dit aan het overige beslag toe en mix tot het één geheel is.
  5. Schep het chocoladebeslag bij de rest in de cakevorm.
  6. Bak af zoals in het recept staat.

Photo by Charles Deluvio on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *