Diner

Griekse bowl

Net zoals bij deze pokebowl, ben je bij deze Griekse bowl helemaal vrij om ‘m te vullen met datgene dat jij lekker vindt. Easy does it! Zie hieronder alleen mijn suggesties.

Vulling voor de Griekse bowl

  • Kippendijen – hard aangebakken met zout/peper en eventueel oregano
  • Feta. De echte, geen ‘witte kaas’
  • Tomaatjes
  • Rode ui, in flinterdunne, halve ringen
  • Kalamata olijven
  • Komkommer, in stukjes, schijfjes, wat je wil
  • Eventueel sla. Ijsbergsla of romaine
  • Tzatziki. Heel veel tzatziki
  • Tomatenrijst

Voor de tomatenrijst – dit is ongeveer voor 2 personen

  • 1 mok rijst
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl komijn

Giet 1 mok rijst in een pannetje, samen met 2 mokken water. Breng aan de kook en volg de instructies van het pakje (meestal ±7 minuten) Met nog 2 minuten te gaan, voeg je de tomatenpuree, oregano en komijn toe. Roer goed door tot de rijst gaar is.
De credits voor dit stukje van het recept gaan allemaal naar de grote man. Die is hier dol op én kan het heel goed maken.

Voor de tzatziki

  • Griekse, volvette yoghurt (hoe dikker, hoe beter)
  • goede olijfolie, zoals die van Gkazas
  • 1 komkommer
  • knoflook. Minimaal 1 teen, maximaal…
  • komijnpoeder
  • peper en zout

Schil de komkommer en snijd ‘m overdwars in tweeën. Schep de zaadlijsten er zoveel mogelijk uit. Leg een paar stukjes (dik) keukenpapier klaar. Rasp de komkommer. Liefst niet op zo’n fijne rasp, maar eentje groter. Leg de komkommer op het keukenpapier en knijp voorzichtig het meeste vocht uit de komkommer. Doe de komkommer in een bakje en gooi er wat zout overheen. Dit onttrekt het overige vocht uit de komkommer. Laat even staan. Na minimaal een uur herhaal je het keukenpapier-uitknijpritueel.
Doe de komkommer terug in het bakje en pers de teentjes knoflook erbij. Voeg een snufje komijnpoeder toe en wat peper. Schep er dan wat yoghurt bij. De hoeveelheid yoghurt is persoonlijk: ik houd van de verhouding veel komkommer/weinig yoghurt, maar dat is voor iedereen persoonlijk. Even mengen. Scheutje olijfolie eroverheen. Klaar!

Dan het opmaken van de Griekse bowl: leg alles op een mooie plank of schep alles naast elkaar in een bakje. Het is leuk om de rijst in een klein kopje te scheppen, iets aan te drukken en daarna te kantelen op een bord. Zo kan je een bolletje serveren. Hoe je de hele bowl ook opmaakt, top sowieso af met lekker veel tzatziki en een scheutje goede olijfolie.

Kalí órexi!

En nee, dit is geen advertorial voor Gkazas olijfolie. Wel een betoog over het in huis hebben van goede olijfolie. Prima dat je bakt in de goedkoopste olijfolie van Albert Heijn. Doe ik ook. Maar in salades en dips, dingen waar je echt de olijfolie kan proeven, moet je goede olijfolie gebruiken. Dus bij deze weer een Tip van Flip:
– Ben je in een restaurant waar ze brood met hele lekkere olijfolie serveren? Vraag welke olijfolie het is! Zo hebben wij een heerlijke flesje meegenomen uit Zeeland.
Gkazas olijfolie komt uit Griekenland, maar hun Nederlandse kantoor zit bij mij in de buurt. Superlekker, te koop bij oa Ekoplaza, maar ook in van die hippe pop-ups en kookwinkels door het land.
– Op heel veel hippe (buurt)markten staan kraampjes met zelfgemaakte olijfolie. Proef! (En neem een flesje mee)

Aardige foto wel he? Inspiratief, zo noem ik het. Ooit zal ik mijn eigen Griekse bowl fotograferen. Beloofd.
Photo by Sophie Mikat on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *